Om Alive
Foreningen Thy Alive
Vores mission er at skabe dét øjeblik, hvor vi overraskes, hvor horisonter udvides og fordomme nedbrydes. Det øjeblik hvor kultur opstår – uanset om det er med musik, kunst, natur, lokalmiljø eller mellem mennesker – og hvor vi inspireres til at tænke nyt.
Hver juli smelter storbyboere, kunstnere og en stærk ungdomskultur sammen til et nyt, kreativt og mangfoldigt lokalsamfund i Thy, hvor vi kommer hinanden ved og vækker noget nyt til live i os selv.
Efter vandreture, surfskole eller bryghusbesøg bringer vores gæster energien fra Limfjorden, Vesterhavet og Nationalpark Thy med tilbage på festivalpladsen. Her vandrer de mange Thy’ske oplevelser videre fra mund til mund, mens gæsterne går på opdagelse i det levende kunstprogram og crowdsurfer sig gennem aftenens koncerter.
Stemningen fra scenerne skifter mellem rå undergrundstechno, varm solskinspop, rituel afro-beat, fræsende rockguitar, velkendte ørehængere og helt smalle eksperimenter. Store navne fra ind- og udland deler scene med de skarpeste up-and-comers fra hele genrepaletten, mens Alive’ere indtager hjertet af Thy for at danse under åben himmel hele weekenden.
Tidligere festivaler
Historien rækker mere end ti år tilbage og fortæller om en forvandling fra spæd, græsrodsbaseret musikfestival til fuldvoksen festival for nye opdagelser med stærke rødder i den Thy’ske muld.
2009 DEN SPÆDE START
I foråret 2009 satte en lille gruppe sig for at skabe en levende og udfordrende festival i Thy, hvad der i mange år havde været savnet. Navnet blev Alive Festival, og den skulle afholdes over to dage i og omkring Plantagehuset. Enhver begyndelse er svær, hvilket festivalen også bar præg af, men de cirka 300 gæster oplevede blandt andre Lucy Love, Figurines og WhoMadeWho i et arrangement, der på trods af de mange udfordringer var en stor oplevelse for alle involverede.
Plakaten er udarbejdet af: Mads Dahl
2010 ALIVE TAGER FORM
Anden udgave af Alive Festival blev en ubetinget succes. Arrangørerne havde lært mangt og meget af den hårde fødsel året forinden. Den nyvundne lærdom udmøntede sig i et langt mere sammenhængende arrangement – både hvad angår musikprogrammet og udformningen af pladsen. Vejret var også med Alive-folket i 2010. På den solbeskinnede festivalplads kunne hele 650 gæster opleve navne som The Blue Van, Fallulah, Ginger Ninja og Turboweekend.
Plakaten er udarbejdet af: Mads Dahl
2011 HØJT AT FLYVE
Succesen fra 2010 gav mod på mere: I 2011 blev musikbudgettet næsten fordoblet, en campingplads blev etableret og de første internationale navne blev hentet til Alive Festival – amerikanske The Pains of Being Pure at Heart og norske Young Dreams. Blandt de andre hovednavne fandt man Kellermensch og Per Vers, ligesom publikum fik sig et balstyrisk gensyn med WhoMadeWho. På trods af den fortsatte udvikling af festivalen svigtede publikum i 2011, hvor kun 550 gæster lagde vejen forbi Plantagehuset. Resultatet var en en uvurderlig mængde erfaring og en gæld, der satte festivalens eksistens i fare.
Plakaten er udarbejdet af: Mads Dahl
2012 SUCCESEN BLOMSTRER PÅ NY
Det var med kniven for struben, at arrangørerne gik i gang med at planlægge Alive Festival 2012. Skuffelsen og de økonomiske tømmermænd fra 2011 havde sået tvivl om arrangementets berettigelse. Var det i det hele taget muligt at lave et progressivt arrangement som Alive Festival i hjertet af Thy? Den store ængstelse omkring Alives fremtid blev gjort til skamme. Publikum svarede med et rungende ja, og Alive Festival kunne for første gang melde udsolgt med op imod 1000 gæster. Succesen blev sikret af de dyder, der grundlage festivalen i 2009 – en hyggelig og intim festivalplads og et musikprogram, der blander det nyeste og det bedste fra den progressive side af den danske musikscene. Hovednavnene var Klumben & Raske Penge, Choir of Young Believers, Eagger & Stunn og Spleen United.
Plakaten er udarbejdet af: Mads Dahl
2013 JUBILÆUM OG UDVIDELSE
Alives fem-års jubilæum blev markeret med en udvidelse af festivalen, hvor et nyt område – Haven – blev inkluderet i festivalpladsen og en ny teltscene blev etableret. Campingpladsen blev flyttet til et større og bedre egnet område for enden af Plantagevej. På trods af visse opstartsproblemer viste Haven sig at være en perfekt udvidelse af Alive, og teltet videreførte den hyggelige og intime koncertstemning fra Gården. Det startede ellers skævt: The Raveonettes, årets store hovednavn, måtte melde afbud fredag morgen, mens regnen silede ned over Alive. Men efterhånden som fredagen skred frem, stilnede regnen af, og lyden fra koncerter med Baby In Vain, VETO og Den Sorte Skole begyndte at dominere luftrummet over Thisted. Lørdag foregik i et strålende solskin og bød på fantastiske koncerter med blandt andre Folkeklubben, den 78-årige ghanesiske stjerne Ebo Taylor og Tako Lako, der trådte til efter aflysningen.
Plakaten er udarbejdet af: Mads Dahl
2014 EN EKSTRA FESTIVALDAG
Festivalens sjette udgave bød på en ny slags udvidelse. Endnu en dag blev nemlig inkluderet i festivalprogrammet. Nu kunne publikum allerede torsdag indtage Alive og opleve blandt andre Oh Land og Reptile Youth. Det var også dette år, festivalen tog de første spadestik til at bryde sine egne rammer – Alive inviterede nemlig publikum uden for festivalpladsen, ud i Thy, til besøg på Thisted Bryghus og surfskole i Cold Hawaii, Klitmøller. Blandt årets hovednavne var S!vas, Allan Olsen og The Minds of 99. Alive Festival dannede derudover rammen om en storladen og mindeværdig koncert med Thy Music Collective.
Plakaten er udarbejdet af: Mads Dahl
2015 MERE THY, REGN OG HALM
Det syvende fede år i Alive Festival gjorde sig bemærket ved, at der kom endnu mere Thy på programmet. Succesen med besøg på Thisted Bryghus og surfskole i Klitmøller blev gentaget, og programmet ved siden af musikken blev i 2015 udvidet, så der også kom fællesmiddag med mad fra Nationalpark Thy og et besøg hos Thy Cablepark. 2015 markerede sig i øvrigt ved at vejrguderne nok en gang besluttede sig for at åbne sluserne, hvilket gav catchfrasen “skal du med en tur i høet” en renæssance, da tre bigballer hø blev spredt ud i haven for at suge den megen regnvand. Musikalsk blev 2015 også et mindeværdigt år. Udover hovednavne som Ukendt Kunstner og Who Made Who, leverede de lokale drenge fra The Entrepreneurs en seks-stjernet koncert i Haven, inden britiske Kindness lukkede Gården med en kæmpe dansefest.
Plakaten er udarbejdet af: Mads Dahl
2016 DET SIDSTE OG FØRSTE ÅR
Selvom 2016 markerede ottende år af en festival, så var det også første og sidste år af festivalen på flere måder. Gården og den dertilhørende hovedscene, som havde været omdrejningspunkt for festivalen siden starten, blev endegyldigt lukket med en brag af en lørdagskoncert med The Minds of 99. På grund af festivalens voksende størrelse og kommunale omstruktureringer af området flyttede vi til det tilstødende parkområde Christiansgave fra og med 2017. Det var dog ikke årets eneste afskedsfest: Som resultat af selvsamme planer blev Ungdomsrådet i Thy (URT) bevilliget et nyt, tiltrængt hjem. Dette betød dog også, at det hus, der i over 20 år havde været primus motor for Thy’sk ungekultur – og som Alive Festival i den grad skylder sin eksistens – skulle rives ned. Det blev markeret med en nattefest af URT’ske dimensioner. Året blev dog også starten på noget nyt: For første gang i festivalens historie oplevede vi, at festivalen blev totalt udsolgt på alle fronter. Med utroligt velbesøgte koncerter af bl.a. Bikstok, Phlake og Orlando Julius & the Heliocentrics (NG/UK) lignede 2016 starten på en ny og spændende æra i Alive Festivals historie.
Plakaten er udarbejdet af: Mads Dahl
2017 EN NY, GRØN PLADS – OG EN FARLIG MASSE MENNESKER
2017 blev året, hvor Alive Festival endelig fløj fra den trygge redde og ud i den store faretruende verden, da de velkendte festivalrammer i Plantagehusets gård lod pladsen vige for græs og høje bøgetræer i Christiansgave. Således kom hovedområdet Skoven til verden – og trods diverse børnesygdomme og meteorologiske udfordringer kom den flyvende fra start (for at blive i metaforen). De nye rammer gav mulighed for lidt større armbevægelser – således blev 2017 også året med suverænt flest gæster på pladsen: omkring 1800 festglade mennesker lagde vej forbi festivalen i løbet af de tre dage. Stærke musikalske oplevelser som canadiske Timber Timbre, nordjyske Allan Olsen og ærkekøbenhavnske, stordansende Marvelous Mosell sørgede for, at de rekordmange gæster kunne give den nye Skovscene en formidabel start på livet.
Plakaten er udarbejdet af: Mads Dahl
2018 DET STORE JUBILÆUMSÅR!
Så kom året, hvor vi måtte indse det: Puha, vi bliver bare ikke yngre med tiden. Heldigvis kunne vi også konstatere, at Alive Festival ældes med ynde, og at alderen – trods de ti år på bagen – slet, slet ikke er begyndt at trykke endnu. Det skortede dog ikke på barnlig legesyge i det spritnye dagsprogramsformat, Den Thy’ske Eventyrtombola, som blev komplet udsolgt og derfor sendte knap 100 gæster ud på små besynderlige eventyr i lokalområdet. Legesygen var der også skruet op for fredag, som bød på en vaskeægte avantgarde-aften på hovedscenen med Iceage og Skammens Vogn i bedste sendetid. Og ja, så leverede belgiske Warhaus ifølge en gæst: “den bedste koncert jeg har set, siden jeg så Stone Roses i ‘90”. Tak for kaffe!
Plakaten er udarbejdet af: Mads Dahl
2019 NYE FORMATER TILFØJES EN VELSMURT MASKINE
Det blev året, hvor det for alvor mærkedes, at vi står på et solidt fundament af frivillige. De knap 550 frivillige var afgørende for, at festivalen forløb gnidningsfrit og uden problemer kunne håndtere de mere end 3000 besøgende. Samtidig så nye oplevelser dagens lys, idet et kunst- og samtaleprogram gjorde sit indtog på pladsen. Nu kunne gæsterne opleve at blive tegnet af Iris Bakker, danse i takt med et videokunstværk fra SMK Thy og producere et stort fællesdigt om at være i live. Dertil kom samtaler og debatter om alt fra lokalt engagement til plasticforbrug – endda med fornemt ministerbesøg! På musiksiden leverede Benin International Musical (BEN) en for disse breddegrader uset farverig ud-af-kroppen-fest, mens det britiske indieband Boy Azooga og den danske technodronning Courtesy sammen med uslebne diamanter som Ganger og Kogekunst vidnede om en festival med blik for det progressive og fremadskuende. Det hele kulminerede i bedste crowdsurf-ånd i en kæmpe clubfest med brandvarme Benal på Skovscenen.
Plakaten er udarbejdet af: Mads Dahl
2020 ALIVE I HAVEN I EN CORONATID
2020 blev året hvor meget endte med at handle om Coronapandemien, og hvor festival-Danmark som vi kender den, blev lagt på hylden for en stund. Det betød en hjerteskærende aflysning af det, som skulle have været den største Alive Festival nogensinde. Det betød også at næsten alle events der indebar det fysiske møde mellem mennesker, blev så godt som umulige at afholde. I løbet af sommeren løsnede det hele sig dog lidt op, og med en ustoppelig energi fra de frivillige, masser af hjælp fra lokalområdet og lokale artister, blev der alligevel skabt en række koncerter, der står tilbage som en lille solstrålehistorie i sommeren 2020. Med koncerter fra blandt andre Jonah Blacksmith og Ganger endte Alive i Haven med at blive en lille, intim og unik perle i Alive Festivals historie – på trods af håndsprit, masker og krav om siddende publikum.
Plakaten er udarbejdet af: Mads Dahl
2021 ALIVE I HAVEN 21 – LIDT STØRRE END SIDSTE ÅR, LIDT MINDRE END NÆSTE ÅR
2022 TILBAGE I FULD STØRRELSE
2022 var et helt fantastisk Alive-år, hvor vi igen fik mulighed for at holde Alive Festival i fuld skala. Og hvilken festival!
Igen kunne vi starte festivalen med at bytte billet til et armbånd og en øl på Thisted Bryghus. Som et helt nyt tiltag introducerede vi koncerter i Thisted kirke, hvor Bremer/McCoy, Lucky Lo og Ydegirl fyldte kirkebænkene med publikummer og skabte helt unikke, intime koncertoplevelser.
Santrofi tryllede pladsen foran store scene om til et dansegulv, Goss stod på vores publikum i en oprejst omgang crowdsurfing, mens AySay lærte os at huje på tyrkisk. For ikke at glemme HUGORM’s leg med vores koncert-forventninger – og mange, mange flere uforglemmelige musikoplevelser!
Vores gæster kunne tage et hvil under den florlette skygge fra vores kunstinstallation, ‘Fake Cherry’, af Othel+Beclar. Eller helt droppe solens stråler for et øjeblik og følge ‘Insekternes Blik’ i en bunker under festivalpladsen. Oppe på overfladen igen bød Kånstkollektivet op til dans som del af en dansende festival-performance.
Vores gæster blev revet rundt i Thy – til rappelling på Doverodde, surfing i Klitmøller og koncerter i Thisted kirke. Til alle de steder, som folk måske ikke selv havde besøgt uden vores Eventyrtombola.
Plakaten er udarbejdet af: Emma Sloth
2023 DEN HIDTIL STØRSTE
Alive Festival 2023 blev en uforglemmelig begivenhed! Der blev sat tre store rekorder: publikums- og omsætningsrekord, samt rekordhøj frivilligtilmelding. Solen skinnede fra Bryghus- og festivals-åbning om torsdagen, lige indtil et skybrud forvandlede pladsen lørdag eftermiddag; men selvom regnen styrtede ned, fortryllede Soleima, som åbnede festivalens sidste dag, publikum fuldstændig, og sang de værste regnskyer væk, inden JJ Paulo efterfølgende overtog Skovscenen med dans, rytmer og sommerstemning. Vi havde også fornøjelsen af at høre blandt andet Barbro, GENTS og Patina i eftermiddagssolens skær, mens blandt andet Jonah Blacksmith, Kind mod Kind, Debbie Sings og Ganger fyrede op for den festlige stemning i aftentimerne. Sidste års nytilkomne succesinitiativ ‘Kirkekoncerter’ blev gentaget i år, og hver dag blev Thisted Kirke fyldt op af nysgerrige gæster og smukke toner fra Selina Gin, Lydmor og Girls in Airports.
Kunstprogrammet bød på alt fra performancekunst, byvandring og VR-oplevelser til kunstværker med mulighed for medskabelse for både små og store; gæsterne kunne blandt andet deltage i NAU’s Unge Drømme-workshop eller bidrage til skabelsen Jeppe Heins large-scale værker med fokus på mental sundhed. På årets festivalplads kunne gæsterne også deltage i workshops om emner som kærlig kommunikation om komplimenter ved sexolog Marie Denckers Kærlighedscamper, som havde til formål at nedbryde tabuer, normalisere relationelle og seksuelle udfordringer og sprede en masse kærlighed. Kærlighed, seksualitet og krop var også på programmet på en af årets udflugter, nemlig turen til Klitmøller, hvor vi fik besøg af både Peech og P3-Missionen. Udflugterne bød også på bølgebrus og surf, solskin ved det danske Vesterhav, hyggelige stunder ved den Thy’ske vingård Lertoftegaard, samt rappelling, sanketur, fiskefiletering og meget andet! På trods af to musikaflysninger og et enkelt skybrud, blev det altså igen tre skønne sommerdage fyldt med musik, kunst og udflugter i det Thy’ske landskab.
Plakaten er udarbejdet af: Mie Jakobsen
2024 UDSOLGT UDSOLGT UDSOLGT
2024 blev året, hvor der var fuld plade! Alle billetter til festivalen blev udsolgt. Tak for den store opbakning!
Programmet bød på musik, kunst og udflugter af højeste kvalitet – og vi overraskede gæsterne med bl.a. forestillingen “X” af scenekunstgruppen Hvem Har Inviteret Odile på Havescenen og akustisk koncert med Goss under udflugten til Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm. Alive Festival formåede endnu en gang at skabe en unik oplevelse, hvor både lokale og tilrejsende kunne nyde naturen og kulturen i en harmonisk sammenblanding.
Alive Festival 2024 var mere end bare musik – det var et samlingspunkt for dem, der ønskede at blive udfordret og reflektere over kunst og natur. Med fokus på det storslåede landskab, kunstneriske oplevelser og en festivalplads, der gav plads til fordybelse, blev Alive Festival en uforglemmelig oplevelse for alle, der deltog.
Plakaten er udarbejdet af: Mie Jakobsen