Om Alive

Vi udfordrer tendensen til at se mod storbyerne for inspiration. Hvorfor ikke se mod Thy, hvor naturen giver plads til at sprænge rammerne og skabe en oplevelse ud over det sædvanlige?

Vi ønsker at skabe dét øjeblik, hvor vi overraskes, og hvor horisonter udvides og fordomme nedbrydes. Det øjeblik hvor kultur opstår – uanset om det er musik, mad, kunst eller mellem mennesker – og hvor vi inspireres til at tænke nyt.

Hver juli smelter storbyboere, kunstnere og en stærk ungdomskultur sammen til et nyt, kreativt og mangfoldigt lokalsamfund i Thy, hvor vi kommer hinanden ved og vækker noget nyt til live i os selv.

Efter vandreture, surfskole eller bryghusbesøg bringer vores festivalgæster energien fra fjorden, vesterhavet, nationalparken og marklandet med tilbage på festivalpladsen. Her vandrer de mange Thy’ske oplevelser videre fra mund til mund, mens publikum laver bølger og crowdsurfer sig gennem aftenens koncerter.

Stemningen fra scenerne skifter mellem rå undergrundstechno, varm solskinspop, rituel afro-beat, fræsende rockguitar, velkendte ørehængere og helt smalle eksperimenter. Store navne som Mø, The Minds Of 99, Iceage, Kindness (UK) og Timber Timbre (CA) deler scene med de skarpeste up-and-comers fra hele genrepaletten, mens Alive-elskere overtager hjertet af Thy for at danse under åben himmel hele weekenden.

 

Foreningen Thy Alive – kulturen og visionen bag

Når du tager på Alive Festival, er det Foreningen Thy Alive, der byder dig indenfor. Vi er cirka 80 frivillige ildsjæle, der hele året arbejder for, at den næste festival bliver bedre end den foregående.

Vi vil gerne vise, at store kulturoplevelser og meningsfulde fællesskaber gror der, hvor idéerne og engagementet er. Vi tror på, at unge mennesker med legesyge og kreativitet kan få store ting til at ske – og udvikle sig selv i processen. I Foreningen Thy Alive knokler vi for at give jer de bedste festivaloplevelser, men vi arbejder også altid for at lave festival på en måde, så vi selv synes, at det er skide sjovt. Det er det, vores fællesskab handler om.

Når du deltager på Alive Festival, inviterer vi dig med ind i nye fællesskaber. Både ind i fællesskabet på pladsen, til koncerter og på vores udflugter ud i det Thy’ske landskab, men også ind i fællesskabet blandt de frivillige, der skaber Alive. I 2019 var cirka en femtedel af gæsterne på Alive på denne måde medskabere af festivalen. Vi tror på, at det giver en særlig Alive-stemning af ejerskab og ansvar for, at alle får en god oplevelse.

Ambitiøs frivillighed

I Foreningen Thy Alive har vi i løbet af 12 år arbejdet på at knække koden til at forene ambitiøs frivillighed med professionel festivalvirksomhed. For os er det afgørende, at foreningens medlemmer inddrages og har stor indflydelse på, hvad vi laver på Alive – det er medlemmerne, der gør det muligt og afvikle festivalen. På den måde holder vi liv i den oprindelige Alive-ånd, hvor ideerne fra engagerede ildsjæle bliver til en festival i Thy.

Centralt for inddragelsen af foreningens medlemmer er vores cirka tre arbejdsweekender fordelt hen over året. På arbejdsweekenderne sætter vi vores hjerner i frigear: udvikler nye formater for kunstneriske festivaloplevelser og drøfter i dybden, hvordan vi vil udvikle Alive Festival. Og bagefter knokler vi så med at finde på måder at realisere ideerne.

Tidligere festivaler

Historien rækker mere end ti år tilbage og fortæller om en forvandling fra spæd, græsrodsbaseret musikfestival til fuldvoksen festival for nye opdagelser med stærke rødder i den Thy’ske muld.

2021 Alive i Haven 21 – lidt større en sidste år, lidt mindre end næste år

2021 bød på gensyn med Alive Festivals kondenserede udgave, Alive i Haven. Coronarestriktionerne gjorde det praktisk umuligt at afholde Alive Festival som man kender den, men alternativet blev endnu en solstråle i Alive Festivals historie –  med en stor indsats fra de frivillige kræfter og lokale samarbejdspartnere blomstrede Alive I Haven 21 frem, og mindede os alle om, at Alive Festival er lige så fedt når det er helt småt og intimt. 
Med 750 gæster pr. dag, kunst, udflugter og stærke musiknavne som Iceage, Calby og Fraads, blev Alive i Haven 21 en stor succes, der gav folk mulighed for igen at komme på græs og opleve koncerter, kunst og kultur. Arrangementet blev afholdt i Haven, der igen blev omdannet til Alive Festival i en mini-udgave – med alt hvad der hører sig til af scene, udsmykning, barer, madboder og god stemning. Til tider var det fuldstændig ligesom at være til den rigtige Alive Festival. 
Alive i Haven 21 var en bekræftelse på, at festivalen er på den helt rigtige kurs, og at der virkelig er gode ting i vente for festivalen, når den atter må afholdes i stort format. 
Plakat2021

2020 Alive i Haven i en coronatid

2020 blev året hvor meget endte med at handle om Coronapandemien, og hvor festival-Danmark som vi kender den, blev lagt på hylden for en stund. Det betød en hjerteskærende aflysning af det, som skulle have været den største Alive Festival nogensinde. Det betød også at næsten alle events der indebar det fysiske møde mellem mennesker, blev så godt som umulige at afholde. 
I løbet af sommeren løsnede det hele sig dog lidt op, og med en ustoppelig energi fra de frivillige, masser af hjælp fra lokalområdet og lokale artister, blev der alligevel skabt en række koncerter, der står tilbage som en lille solstrålehistorie i sommeren 2020. Med koncerter fra blandt andre Jonah Blacksmith og Ganger endte Alive i Haven med at blive en lille, intim og unik perle i Alive Festivals historie – på trods af håndsprit, masker og krav om siddende publikum. 

2019 Nye formater tilføjes en velsmurt maskine

Det blev året, hvor det for alvor mærkedes, at vi står på et solidt fundament af frivillige. De knap 550 frivillige var afgørende for, at festivalen forløb gnidningsfrit og uden problemer kunne håndtere de mere end 3000 besøgende. Samtidig så nye oplevelser dagens lys, idet et kunst- og samtaleprogram gjorde sit indtog på pladsen. Nu kunne gæsterne opleve at blive tegnet af Iris Bakker, danse i takt med et videokunstværk fra SMK Thy og producere et stort fællesdigt om at være i live. Dertil kom samtaler og debatter om alt fra lokalt engagement til plasticforbrug – endda med fornemt ministerbesøg! På musiksiden leverede Benin International Musical (BEN) en for disse breddegrader uset farverig ud-af-kroppen-fest, mens det britiske indieband Boy Azooga og den danske technodronning Courtesy sammen med uslebne diamanter som Ganger og Kogekunst vidnede om en festival med blik for det progressive og fremadskuende. Det hele kulminerede i bedste crowdsurf-ånd i en kæmpe clubfest med brandvarme Benal på Skovscenen.

2018 Det store jubilæumsår!

Så kom året, hvor vi måtte indse det: Puha, vi bliver bare ikke yngre med tiden. Heldigvis kunne vi også konstatere, at Alive Festival ældes med ynde, og at alderen – trods de ti år på bagen – slet, slet ikke er begyndt at trykke endnu. Det skortede dog ikke på barnlig legesyge i det spritnye dagsprogramsformat, Den Thy’ske Eventyrtombola, som blev komplet udsolgt og derfor sendte knap 100 gæster ud på små besynderlige eventyr i lokalområdet. Legesygen var der også skruet op for fredag, som bød på en vaskeægte avantgarde-aften på hovedscenen med Iceage og Skammens Vogn i bedste sendetid. Og ja, så leverede belgiske Warhaus ifølge en gæst: “den bedste koncert jeg har set, siden jeg så Stone Roses i ‘90”. Tak for kaffe!

2017 En ny, grøn plads – og en farlig masse mennesker

2017 blev året, hvor Alive Festival endelig fløj fra den trygge redde og ud i den store faretruende verden, da de velkendte festivalrammer i Plantagehusets gård lod pladsen vige for græs og høje bøgetræer i Christiansgave. Således kom hovedområdet Skoven til verden – og trods diverse børnesygdomme og meteorologiske udfordringer kom den flyvende fra start (for at blive i metaforen). De nye rammer gav mulighed for lidt større armbevægelser – således blev 2017 også året med suverænt flest gæster på pladsen: omkring 1800 festglade mennesker lagde vej forbi festivalen i løbet af de tre dage. Stærke musikalske oplevelser som canadiske Timber Timbre, nordjyske Allan Olsen og ærkekøbenhavnske, stordansende Marvelous Mosell sørgede for, at de rekordmange gæster kunne give den nye Skovscene en formidabel start på livet.

2016 Det sidste og første år

Selvom 2016 markerede ottende år af en festival, så var det også første og sidste år af festivalen på flere måder. Gården og den dertilhørende hovedscene, som havde været omdrejningspunkt for festivalen siden starten, blev endegyldigt lukket med en brag af en lørdagskoncert med The Minds of 99. På grund af festivalens voksende størrelse og kommunale omstruktureringer af området flyttede vi til det tilstødende parkområde Christiansgave fra og med 2017. Det var dog ikke årets eneste afskedsfest: Som resultat af selvsamme planer blev Ungdomsrådet i Thy (URT) bevilliget et nyt, tiltrængt hjem. Dette betød dog også, at det hus, der i over 20 år havde været primus motor for Thy’sk ungekultur – og som Alive Festival i den grad skylder sin eksistens – skulle rives ned. Det blev markeret med en nattefest af URT’ske dimensioner. Året blev dog også starten på noget nyt: For første gang i festivalens historie oplevede vi, at festivalen blev totalt udsolgt på alle fronter. Med utroligt velbesøgte koncerter af bl.a. Bikstok, Phlake og Orlando Julius & the Heliocentrics (NG/UK) lignede 2016 starten på en ny og spændende æra i Alive Festivals historie.

2015 Mere Thy, regn og halm

Det syvende fede år i Alive Festival gjorde sig bemærket ved, at der kom endnu mere Thy på programmet. Succesen med besøg på Thisted Bryghus og surfskole i Klitmøller blev gentaget, og programmet ved siden af musikken blev i 2015 udvidet, så der også kom fællesmiddag med mad fra Nationalpark Thy og et besøg hos Thy Cablepark. 2015 markerede sig i øvrigt ved at vejrguderne nok en gang besluttede sig for at åbne sluserne, hvilket gav catchfrasen “skal du med en tur i høet” en renæssance, da tre bigballer hø blev spredt ud i haven for at suge den megen regnvand. Musikalsk blev 2015 også et mindeværdigt år. Udover hovednavne som Ukendt Kunstner og Who Made Who, leverede de lokale drenge fra The Entrepreneurs en seks-stjernet koncert i Haven, inden britiske Kindness lukkede Gården med en kæmpe dansefest.

2014 En ekstra festivaldag

Festivalens sjette udgave bød på en ny slags udvidelse. Endnu en dag blev nemlig inkluderet i festivalprogrammet. Nu kunne publikum allerede torsdag indtage Alive og opleve blandt andre Oh Land og Reptile Youth. Det var også dette år, festivalen tog de første spadestik til at bryde sine egne rammer – Alive inviterede nemlig publikum uden for festivalpladsen, ud i Thy, til besøg på Thisted Bryghus og surfskole i Cold Hawaii, Klitmøller. Blandt årets hovednavne var S!vas, Allan Olsen og The Minds of 99. Alive Festival dannede derudover rammen om en storladen og mindeværdig koncert med Thy Music Collective.

2013 Jubilæum og udvidelse

Alives fem-års jubilæum blev markeret med en udvidelse af festivalen, hvor et nyt område – Haven – blev inkluderet i festivalpladsen og en ny teltscene blev etableret. Campingpladsen blev flyttet til et større og bedre egnet område for enden af Plantagevej. På trods af visse opstartsproblemer viste Haven sig at være en perfekt udvidelse af Alive, og teltet videreførte den hyggelige og intime koncertstemning fra Gården. Det startede ellers skævt: The Raveonettes, årets store hovednavn, måtte melde afbud fredag morgen, mens regnen silede ned over Alive. Men efterhånden som fredagen skred frem, stilnede regnen af, og lyden fra koncerter med Baby In Vain, VETO og Den Sorte Skole begyndte at dominere luftrummet over Thisted. Lørdag foregik i et strålende solskin og bød på fantastiske koncerter med blandt andre Folkeklubben, den 78-årige ghanesiske stjerne Ebo Taylor og Tako Lako, der trådte til efter aflysningen

2012 Succesen blomstrer på ny

Det var med kniven for struben, at arrangørerne gik i gang med at planlægge Alive Festival 2012. Skuffelsen og de økonomiske tømmermænd fra 2011 havde sået tvivl om arrangementets berettigelse. Var det i det hele taget muligt at lave et progressivt arrangement som Alive Festival i hjertet af Thy? Den store ængstelse omkring Alives fremtid blev gjort til skamme. Publikum svarede med et rungende ja, og Alive Festival kunne for første gang melde udsolgt med op imod 1000 gæster. Succesen blev sikret af de dyder, der grundlage festivalen i 2009 – en hyggelig og intim festivalplads og et musikprogram, der blander det nyeste og det bedste fra den progressive side af den danske musikscene. Hovednavnene var Klumben & Raske Penge, Choir of Young Believers, Eagger & Stunn og Spleen United.

2011 Højt at flyve

Succesen fra 2010 gav mod på mere: I 2011 blev musikbudgettet næsten fordoblet, en campingplads blev etableret og de første internationale navne blev hentet til Alive Festival – amerikanske The Pains of Being Pure at Heart og norske Young Dreams. Blandt de andre hovednavne fandt man Kellermensch og Per Vers, ligesom publikum fik sig et balstyrisk gensyn med WhoMadeWho. På trods af den fortsatte udvikling af festivalen svigtede publikum i 2011, hvor kun 550 gæster lagde vejen forbi Plantagehuset. Resultatet var en en uvurderlig mængde erfaring og en gæld, der satte festivalens eksistens i fare.

2010 Alive tager form

Anden udgave af Alive Festival blev en ubetinget succes. Arrangørerne havde lært mangt og meget af den hårde fødsel året forinden. Den nyvundne lærdom udmøntede sig i et langt mere sammenhængende arrangement – både hvad angår musikprogrammet og udformningen af pladsen. Vejret var også med Alive-folket i 2010. På den solbeskinnede festivalplads kunne hele 650 gæster opleve navne som The Blue Van, Fallulah, Ginger Ninja og Turboweekend.

2009 Den spæde start

I foråret 2009 satte en lille gruppe sig for at skabe en levende og udfordrende festival i Thy, hvad der i mange år havde været savnet. Navnet blev Alive Festival, og den skulle afholdes over to dage i og omkring Plantagehuset. Enhver begyndelse er svær, hvilket festivalen også bar præg af, men de cirka 300 gæster oplevede blandt andre Lucy Love, Figurines og WhoMadeWho i et arrangement, der på trods af de mange udfordringer var en stor oplevelse for alle involverede.